I have a 64 coupe with the original 429. It runs great, until you try to really accelerate then it pings and i'm hesitant to accelerate. The highest octane fuel we have here in California is 91. The owners manual says to use a minimum of 100 octane. That's not that easy (or cheap) to buy these days, at least not here. Does anyone use an octane booster? Do they really work? Any other suggestions? 

Views: 81

Reply to This

Replies to This Discussion

91 would be equivalent to the old 100. There are two different ways that they measured the octane rating. Today is only one accepted method. If you have pinging then you have other problems. I would check that vacuum advance is working and holding a vacuum and timing. Also do a tune up, cap rotor and plugs, if you dont know the age of them. Do you have points or petronix ignition? 

All those parts are new and the car is tuned to the factory specs. 91 and 100 octane are definitely not the same. 91 octane (R+M/2) and 100 octane (research method) are different, by I believe 11 octane as the research method 100 octane fuel has a motor octane rating of 104 (100+104/2+ = 102). Yes, 100 (RON) octane used to be the "premium" fuel with the highest octane and now 91 is considered the "premium fuel with higher octane but 91 octane is 91 octane. The car needs 100 octane (research method as described in the owners manual). It's a fuel problem, that I know. I'm just curious how everyone else is getting around it. Octane booster, expensive 100 octane race gas, or de-tuning  the car? Rebuilt engine with lowered compression? 

I wasn't clear enough I guess. No one else is reporting problems with 91 octane fuel. I definantly don't have problems with 91 and I am running 10 degrees on my initial. This is why I suggested that the problem is else' where. How is the oil consumption? Are you using the same company's 91 or have you tried other companies? These are the only suggestions I have as this is not a common problem with this engine running 91. The fuel in 1964 was no where near as good as it is today. Octane or not, it is consistent in its quality. In 64 not so much. Modern engines and their emissions related equipment need consistent and better fuel. Just my two worthless cents, good luck. 

I'm able get 91, 95 or 98 octane and I use 95.

I'm not that sure however, that octane ratings are worked out the same way the world over.

There are no pistons that have a lower compression for our cars, 10.5 is it. My engine is rebuilt also. 

Back to my original response you MAY have other problems. Running lean or passing gear not engaging or hooked up. These are all possible solutions along with the possibility of it being a fuel problem. 

It may be a lean condition causing it to run hot at the plug, have you tried a cooler plug. 

I believe cars for export or maybe California emissions had lower compression engines, my 64 Fleetwood (a California car) has a lower compression engine according to the build sheet.

Today's pumps, at least in the USA, use an average of the old 2 octane rating methods ((Ron + Mon)/2). Using the owners manuals and what they recommended back then it works out to about 94.5 octane with today's pump values. I have never had any issues running 93 or better Octane in my 64 CDV.. before or after rebuild, and with stock carb or the Edelbrock 1411 I currently run.  However, 94.5 would be a minimum and have observed more power when I have added booster or ran higher octane rated gas.

For more details on Octane Ratings check out this Help Page topic:
- Octane Rating Information
 

I guess our tar sands fuel is better than your Texas tea fuels LOL. I do have access to 94 but dont find much if any difference running the 91. The 94 is only at one or two companies and all they do to increase the octane rating is add more ethanol. The distance and effort it takes to get to it isnt worth it. I dont have a carburetor I'm fuel injection. 

I'm running 93 octane in my 63 Coupe DeVille without pinging. I did have a pinging issue in another car (79 Trans Am with 400 SBC). That turned out to be too hot spark plugs. Cooler plugs solved that one.

The cars built for oversea's had the lower compression pistons put into the engines.

Russ, have you seen the pistons available? I have found none doing various online searches. 

I have not, but I have not been looking for them.  I did see an NOS set one time.

RSS

Photos

  • Add Photos
  • View All

Forum

Current 1963/64 Cadillac Listings on eBay

Started by Jason Edge in For Sale. Last reply by Jason Edge 4 hours ago. 0 Replies

To see all 1963/64 Cadillacs Listed on eBay in the USA…Continue

Tags: ebay

To sight members

Started by Tony and Ginny 429 in General Discussion. Last reply by Jason Edge 4 hours ago. 1 Reply

I do need to —-openly appogize —-to Jason Edge for being the problem —-I can sometimes be we worked out our issues and all I can say is we are extremely fortunate to have him as Web Master of this…Continue

I'M BACK !!!!!!!!!!

Started by Tony and Ginny 429 in General Discussion. Last reply by Kevin Campbell 9 hours ago. 12 Replies

ENJOY

Corner Light Issues

Started by Mark Borer in Restoration Discussion. Last reply by Tony and Ginny 429 13 hours ago. 11 Replies

Hi Allam putting the 63 Convertible back togetheram currently putting the front goodies oni have operating turn signals but no cornering lightsi jumped power directly from the battery....they both…Continue

Blog Posts

Pinion seal

Posted by Michael Jarnagin on October 14, 2018 at 7:10pm 2 Comments

Can anyone give me a brief and easy way to replace the rear differential pinion seal mine is leaking and spraying gear lube everywhere. Thank you Michael 

Radio for sale:

Posted by Ray Schick on October 7, 2018 at 11:28am 0 Comments

Retro Sound Radio,

am-fm  with 30 pre sets,built in amp 18watts 40watts peak x 4 channels.

bass,treble,fader, balance

push button styling, Aux input for IPods.power antenna & amp turn on leads

works excellent $140.00 plus the shipping.…

Continue

Battery Cable Hold Down

Posted by Ray Schick on October 2, 2018 at 2:40pm 5 Comments

I was walking d own the hardware isle and “Boom” had a idea for these…

Continue

HVAC Vacuum Valve Clip-need the one for the Power Control side

Posted by Norman Silverman on September 17, 2018 at 8:15pm 58 Comments

Hi.

Update:

I removed both 7 nipple vacuum valves and called my buddy who owns a machine shop. Tomorrow we'll re-surface the valve faces and then I'll reinstall them. HOWEVER, the one that comes out easily and comes apart with no rivet is on the Power module side. It installs on one side with a small bolt, and on the other it is held on by a clip, WHICH IS MISSING ON MY CAR. I am going to assume it is the same clip that is used on the Control Module side. Anybody got one? Happy…

Continue

Videos

  • Add Videos
  • View All

© 2018   Created by Jason Edge.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service