Adjusted timing bck towards advance, ran much smoother.  Only a couple initial pops out of carb.  Replaced carb gasket w felpros, no sign of leak there.

Got about 30 min of runing at 1250 to 1500 rpm.  Oil pressure was good,  32 to 34 initially. Down to bout 28 at shut off.  Engine a little hot at end almost half way.

Some popping noises inside.  Like internal backfires.  Not metal, but there all the same.  And frequency increased as i approached 1500 tp 1600 rpm.

One thing at back of valley pan that worries me,   note color of fluid.  Id that oil n antifreeze?   Normal during breakin, or are my head gaskets not holding?

I will ck a couple videos to utube, see if that thumping is visible and any other things anyone may see or hear.

Timing at 1500 was about 5 to 7.  Seemed smoother there

Photo attached20210413_124707.jpg

Views: 123

Reply to This

Replies to This Discussion

Yes, i out white out ib the markee

Try turning the dist counter clockwise  so slightly until you can get the car to idle at a lower Rpm

Enjoy 

I tried to go CW but engine wont hold up to run at 450/480.  Gonna hv to put on hold for a bit

I am currently putting the car on my trailer and beginning long journey back to montana for summer and tge busy tourist season.  Takes me about four grueling driving days to get thrre from MS.  I will try to get back on it when i get back settled up there.

I had always hooed from beginning to hv it running by this time,  but as tgey say, best laid plans of mice and mem.

Thanks to everyone who has had thoughts and comments on my adventure into this rebuild,  coukdnt have gotten to this point without everyones help.and thoughts 

Kim

Kim
Have a safe trip back to Montana 

Enjoy

Been a while since i cked in. Got bk to montana w car in tow. Had some offline instrction on rochester, tuning etc in the meantime.  

Backfiring was from hving 2 & 4 spark wires crossed.  

My bent tv rod was preventing the accel from going all the way back, so got idle back to 500 w timing at 7 to 8.   

Had some instrction by using both vacuum gauge and rpm tp try and set carb.   Not sure were it stands right now.   

Engine runs half way between 1/4 andv1/2 temp while sitting at idle.   

I took for short ride today.  Thought i had trans prob for first 50 yards. But remebered fluid was out so put 5 quart in.   Took about 4 loops around block.  Some adjustment gonna be needed at tv rod i think.  But engine seemed to feel a bit more strong.  

Temp is worrysome though, it was a full 1/2 for the short ride.  Going to put infered on it at the temp sensor, see what that says, isvthat a good place to point it for this measurement?

RSS

Photos

  • Add Photos
  • View All

Forum

Happy Father's Day!

Started by Jason Edge in 1963/64 Cadillac Specific Discussion. Last reply by Tony and Ginny 429 2 hours ago. 1 Reply

Happy Father's Day to my dad, Sam Edge. He was there in the beginning with…Continue

622 nss 63 tilt

Started by Kim K Kaiser in 1963/64 Cadillac Specific Discussion. Last reply by Tony and Ginny 429 12 hours ago. 7 Replies

Previously, i mentioned the  bu lights didnt work, and conversatiin went to nss.   Mine has the two jumped wire bypass so car will go in drive/start.Got the switch out and the outer tract plastic is…Continue

Timing chain help

Started by Cody in 1963/64 Cadillac Specific Discussion. Last reply by Tony and Ginny 429 yesterday. 3 Replies

I have the front of my engine taken apart to replace the timing chain and gears. According to the manual it says to remove the cam gear and chain together then the crank gear.I can’t for the life of…Continue

Current 1963/64 Cadillac Listings on eBay

Started by Jason Edge in For Sale. Last reply by Jason Edge yesterday. 0 Replies

To see all 1963/64 Cadillacs Listed on eBay in the USA…Continue

Tags: ebay

Blog Posts

New vehicle in the club

Posted by Patrick Westphal on June 17, 2021 at 4:00pm 1 Comment

I was successful in getting a vehicle from the New York contact I talked about at the last club meeting. I am still trying to figure out how to post a picture of the vehicle that is tied with this comment so if you see a random picture of a black convertible in a yard, that's me haha.  …

Continue

Torque converter grab when idling in Drive

Posted by Cliff Johnston on June 14, 2021 at 8:47pm 2 Comments

Hi Everyone, been quite a while since i have been on here.

I have had an issue with the idle on my 64 Coupe Deville ever since i have had it.

With the Idle set high enough that it is smooth, but still a nice idle, the RPM seems only slightly too high for the stall of the Torque Converter. And therefore it tends to sit there and grab and lunge a bit. So until now, i have been putting the car in Neutral at the lights to stop this happening.

I've had the car dyno tuned and…

Continue

Can you help? Driveshaft Question....

Posted by Chris on May 30, 2021 at 8:55am 1 Comment

Hello!

Newbie to the group here - we have already found tons of invaluable information on the board, so thanks! We are restoring a 1963 Series 62 Convertible. We are wondering if anyone knows of a source to buy the propellor yoke flange (that bolts to the pinion flange) for the driveshaft? One of our ears partially broke off. Not sure if we can buy just the yoke flange as an aftermarket part, or if it has to be rebuilt by a welder/fab guy? Maybe a salvage yard for a source? Again, any…

Continue

Thank you Kurt re: VIN location

Posted by Robert Pellow on April 19, 2021 at 1:07pm 0 Comments

I just wanted to say a thank you to Kurt for steering me to the tech tips page on V.I.N. locations.  Excellent information.  Thanks a bundle.

Robert Pellow

Videos

  • Add Videos
  • View All

© 2021   Created by Jason Edge.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service