today was a black saturday: my 1964 Caddy "baby" only drives in the first gear and reverse. so I drained the oil (6 liters - not drained the converter) , pulled off the pan and the filter. just dirt in the pan - no major "material". but the (I think it is) the band is loose and the pipe for the filter also. is this normal? and what about the missing second, third and fourth gears? any ideas? (click the link for the video) thanks, RobertHydra-Matic with some problems

Views: 221

Reply to This

Replies to This Discussion

Russ, have a look at the video on youtube, it's very clearly a hydramatic.  You can see the band from the bottom which, on a th400, you'd see the valve body only, and also you can see in the vid that it has a square pan, a separate filter pipe, and up inside when he's playing with the band, you can see in the case the steel plate on the back of the shift valve body, which is hydramatic only.  Turbo hydramatic trannies have a one piece aluminum valve body.  Also, you see the throttle rod in the shot on the linkage. 

If the trans is two quarts down these trans do not shift as they should 

Thought it odd that the trans was full and you added fluid and improved a problem 

Are you checking the fluid level with the car at operating temp and running at an idle as you SB ?

Enjoy 

Hi Tony, I've checked the fluid level at operating temp and running at idle. Although it was good, it helped me out 2 times by adding nearly 1 quart. Or maybe it was something else....who knows? 

Look at the dip stick, It should say hydromatic on the metal extension.

From his profile; so its a Hydra-Matic.

Hi guys. Tomorrow I am going to check the governor. In case this thing is in no good condition: does anybody has one? Price and shipping to Germany please. Thanks, Rob

I've fixed the problem: the 2 valves stuck in the governor. Disassembled, cleaning and finally assembled. That's all!

Sweet, now get out there and drive it before the snow starts to fly.

Nice work 

Little better than fixing your own needed repairs especially when little expense is the result 

Have Fun getting the car back on the road 

Enjoy 

RSS

Photos

  • Add Photos
  • View All

Forum

Trivia Question 17 - Item You COULD NOT Delete Because of Cars Heater

Started by Jason Edge in Trivia. Last reply by Tony and Ginny 429 1 hour ago. 6 Replies

OK. We had so much fun with the last Trivia regarding the car's heater, I thought we should post another heater related question.  So here goes:What item does the spec manual go out of its way to…Continue

Tags: Question, Trivia

Good Sources for Parts?

Started by Bob Ricks in 1963/64 Cadillac Specific Discussion. Last reply by Russ Austin 6 hours ago. 1 Reply

New member here so be patient with me.  New owner of what I would consider a rat-rod 63 caddy.  Previous owner painted everything flat black, in an obvious attempt in covering up body deficiencies. …Continue

Trivia Question 16 - Standard Item You could Delete for Reduced Cost?

Started by Jason Edge in Trivia. Last reply by Tony and Ginny 429 13 hours ago. 21 Replies

OK. Here's a new trivia. There is at least one main standard (non-option) item that one could "delete" on a new 1963 or 1964 Cadillac for a reduced cost.  What is it?  For extra cigars, what is the…Continue

Custom '64 Eldorado on Bitchin' Rides Last Night

Started by Ian Osborne in 1963/64 Cadillac Specific Discussion. Last reply by Cees de Bunje 22 hours ago. 1 Reply

If anyone here is familiar with the show "Bitchin' Rides" they started work on a '64 Eldo on the episode that aired last night (12/5). I really like the show and they build some amazing custom…Continue

Blog Posts

still need a driveshaft

Posted by wayne weaver on November 26, 2019 at 11:53am 2 Comments

well thank you UPS for losing the driveshaft that Russ Austin shipped me. 

however i still need a rear driveshaft section for my 63. mine has a vibration due to the bushing inside of it. its a shame because the ball and sockets in the cardian joints are perfect but it has a woble on the balancing machine. so .  still need the rear section. anyone have a good one ? is there driveshaft alternatives to use ? i am really considering an LS swap and since im fighting the driveshaft search…

Continue

63 guidematic issues

Posted by maurice lapoiinte on November 24, 2019 at 3:10pm 0 Comments

 So my 63 guide matic headlamps stay on low beam all the time. I have so far bypassed the system and everything works normal. I have been thru the trouble shooting in the manual but this is where the confusion begins.on my car when the power relay is powered I have low beam and when its not powered I have highbeam, this appears to be opposite what the diagnosis says should be correct.The wiring is all original and no wires have been mixed up.has anyone ever unplugged the 2 wire connector…

Continue

Another advantage of the Pertronix III

Posted by Doug Scarrow on November 23, 2019 at 11:12am 1 Comment

   Having tried both the II and III I can say the multispark feature of the III offers a smoother idle . It is also easier to install .Does not require removal of the distributor

Stuck at two red (dash) lights!

Posted by Jeff Kinzler on November 3, 2019 at 10:00pm 9 Comments

I hope someone can help solve these two electrical problems that appeared one after the other.

By way of background: The car, a '64 Eldorado has very limited use. It was at a restoration shop for 15 months until last January-  that supposedly did a bunch of wiring repairs including rebuilding the gas gauge that still hasn't worked properly, and the clock that hasn't worked, and re-soldering the broken wires in the drive door. All window and seat controls appear to be…

Continue

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

© 2019   Created by Jason Edge.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service