Is it common for the 390 and 429's to burn oil? Because just the other day while driving my 64, I notice upon start up the same lifter that was making noise a month ago, came back. So I decided to check the oil, and to my surprise there was no oil registered on the dipstick!!

I don't know how that is possible when I don't drive the car a whole lot and the car doesn't smoke, or really leak any oil. Thank god my instincts to check the oil came to light as I was down 2 1/2 quarts of it! 

After adding oil, the oil finally registered on the dipstick and once started up the lifter tap was gone.

I added a couple of gallons of 110 Leaded Octane race fuel in the tank, and took the car for a drive. The engine smoothed out so much that It really help in the idling department with the race gas. Well after 20 minutes of driving, all of sudden while at a stop light, the lifter tap came back, and the engine idled roughly. As I accelerated, I noticed a lack of power, and the tapping getting worse. 

So I pull into the nearest gas station, and suddenly the engine smoothed out and idled fine again. So I quickly drove home and the engine ran great, well as I pull into to park, the tapping came back and yet again the engine idled rough and was sorta shaking. 

I can't understand why this only happens after driving the car for say 20 minutes, and the tapping comes and goes. My first thought is low oil pressure, but the light has never came on. Or a clogged oil pick up screen starving the lifters of oil. I've used 10w40 and 20w50 oil just in case the pressure drops or is low.

The big concern that is shocking to me, is the high amount loss of oil. To lose almost 3 quarts is crazy. Someone told me to stay away from Synthetic as I used 0w40 Mobil 1 when I did the oil change a couple of months back, and stick to high mileage dino oil, or just use conventional oil. One of my co-workers owns a 70 Chevy pickup with a 350, and he was using full Syn oil at one point in time, but it leaked out badly from the seals. So he started using diesel oil, specifically Delvac, and the leaking stopped completely.

Views: 590

Reply to This

Replies to This Discussion

The valve lifters are little oil pumps
They stop working as they should ( hang up ) in dirty oil or old tired worn oil
Do an oil change
I changed from full syn oil( mobile one ) back to conventional oil ( castrol gtx )
I add a zddp Resilone additive and a Rislone valve lifter product ( only if the lifters get noisey )

Old oil will burn-- quarts off
A head gasket problem could push oil out the exhaust as you have no other sign of leaking
Pull the plugs and see if oil is getting into a cylinder
Plug will be fouled and covered in black oil If so

You need to be checking you oil level more often in general

The 390 and 429 would only burn a lot of oil when breaking in and the rings are seating
They do not burn a lot of oil as a rule unless there is another problem

How many miles on the engine ?
How many miles on the car to go thru 2 1/2 quarts of oil ?

There are oil maintenance intervals that must be followed to maximise the engines performance

enjoy

Do you have a 64 CDV with the turbo 400 trans ?
As your problem is an interaction between the trans and engine idle

Check the vacuum line coming to the back of the Carter carb to the turbo 400
You may have something vacuum related going on there
Just a good guess
All fittings going to the carb must be completely vacuum sealed
The valve at the back of the Carter should be checked for all being tight and air leak free

Enjoy

Appreciate it gentlemen. Russ I probably do need to clean the filter screen in the air cleaner housing, as it does look pretty black. 

Tony, the engine doesn’t burn oil, and the plugs are burning perfectly, no oil leaks or seepage in the plug holes.

ive also been using Valvoline Racing oil with high Zinc in it, but I will go to a 10W40 weight this next time as I feel like the engine runs smoother with it. 

All Vac lines and hoses are secure. I think the first thing I will do is change the oil yet again, raise the engine idle slightly and see if it makes a difference.

BTW I have no idea how many miles are on the engine because the engine was dropped into my 64 from a 65 Caddy. It really makes it difficult to pinpoint its age.

Chris

Glad to here you seem sure the engine is sound

Enjoy

Chris

I am against using anything but the factory recommended 10w -30 oil in my 429 engine
The heavier weight oil ---could not be flowing as freely thru your lifters and oil passages as it Should be
Just my own opinion on the subject
I have stated that i think my engine runs a bit more smooth and powerful with the conventional oil over that of the Mobile one full syn that will leak at some gaskets more than the conventional Castrol GTX and Zddp i am now using

Enjoy

RSS

Photos

  • Add Photos
  • View All

Forum

Back to Starter

Started by Kim K Kaiser in 1963/64 Cadillac Specific Discussion. Last reply by Kim K Kaiser 3 hours ago. 54 Replies

Ok,  short refresher,  last dec i relpaced starter w rebuilt from usa parts.  and even then,  after short runs where i got up to temp, if i shutvcar off, and then tried to start, it would drag…Continue

'63 CDV Restomod on Iron Resurrection on Velocity Channel

Started by Ian Osborne in General Discussion. Last reply by Russ Austin 7 hours ago. 1 Reply

I just watched an episode of a show called Iron Resurrection on Velocity Channel. They did a restomod on a pretty clean survivor '63 CDV for a customer. They did an LS3 swap, air ride, complete…Continue

1963 Ignition Bezel

Started by Lee Martin in 1963/64 Cadillac Specific Discussion. Last reply by Russ Austin 7 hours ago. 2 Replies

Looking for a good ignition lock nut bezel for 1963!  This is the chrome piece that holds the ignition housing in place and protects painted dash from key scratches.  Opening must be more than 15/16"…Continue

Floor Pans

Started by Tommy Nicolosi in Restoration Discussion 15 hours ago. 0 Replies

Are the floors on 1961-1964 the same???Continue

Blog Posts

HVAC Vacuum Valve Clip-need the one for the Power Control side

Posted by Norman Silverman on September 17, 2018 at 8:15pm 6 Comments

Hi.

Update:

I removed both 7 nipple vacuum valves and called my buddy who owns a machine shop. Tomorrow we'll re-surface the valve faces and then I'll reinstall them. HOWEVER, the one that comes out easily and comes apart with no rivet is on the Power module side. It installs on one side with a small bolt, and on the other it is held on by a clip, WHICH IS MISSING ON MY CAR. I am going to assume it is the same clip that is used on the Control Module side. Anybody got one? Happy…

Continue

7 vacuum valve-need a good one or someone to recondition mine

Posted by Norman Silverman on September 15, 2018 at 5:44pm 12 Comments

So, I've put my 7 vacuum valve from the control head side to the test, and it failed. I looked at the instructions for re-conditioning it and unless I am missing something, the instructions are missing something (about how to take off the clip that provides the tension that holds the two pieces together). 

In any case, I can't do this particular repair so I am looking for a new valve (not likely), or a good re-conditioned one, or someone who has done this before and would do mine for…

Continue

Mosiac Cadillac emblem Table

Posted by Dana G Cooper on August 30, 2018 at 10:48pm 11 Comments

Wanted to share a picture of a table my wife made for me to display with our 63 Coupe Deville. 

Inside door handle thread size

Posted by Michael Jarnagin on August 23, 2018 at 4:31pm 1 Comment

Anyone know the thread size on the inside door handle bolts mine are missing any info much appreciated 

Videos

  • Add Videos
  • View All

© 2018   Created by Jason Edge.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service