Hi, been doing the break in still. At about 450 miles.

I hve noticed that when i go out, temp gets to between 1/4 and 1/2 on the gauge.  If i sit any period of time or dnt keep moving, it creeps almost to half, the, sort of quickly Drops back to just a shade over 1/4.  This sort of back and forth is currently the norm.

In the old engine, i cant think of more than two or three times, it ever went over 1/4.

Tonight, i took it out,  same deal. Stayed between 1t4 and 1/2.  I cut through town, spoke to some one about 5 or 10 min then took off.  Really didnt pay attention to engine heat as it was doing what it had been.  To get home, i have to go up a pretty steep incline so i hv to kind of get on it to get into the gear to get up.   Got about half way up and it cut out.  I quickly put in neutral and started, but it died out when i put it in gear.   I happened tp look down, and gauge was at 3/4!   So i backed it down the hill, got permission to leave it a couole hours. Will go back when it cools off.  Have no idea if that will help.

It was over 90, about 15% humidity, if that even matters.  I cked anti freeze b4 going, it was full.  No leaks of any kind.

Any thoughts were this may be going?  Is thermostat bad,   im.just at a loss and not sure how to diagnos.  When it sputtered out, it was when i hit the gas to get a lower gear, like fuel just didnt get there.

I just sort of thought the higher 1/4 to 1/2 was durme to rebuild.

Any suggestions to begin to figure it out?

Views: 93

Reply to This

Replies to This Discussion

A quick up date from above.  I let it cool, went bk, tried to start it.  Like not getting fuel.  I know its not out of gass.  Noticed fuel bowl at probly a quarter or shade less.   So i dropped a liyttle gas in carb.  Hoping to get things going so i can get it out pf ladys driveway.  Well. It tried to start. Then a litte fire broke out in carb.  I got it out very quickly.  Still noticed no lift in fuel bowl level.   So maybe this isnt all heat but fuel to engine.    What would you think if it now wont start.  Could there be a vapor lock.   I run the high test gas.   Could the overheat be related to no fuel?

Looks like you have a problem with the fuel pump. Check the amount of fuel coming out of the pump by loosenig the tube from pump to fuelfilter.

Well, i let it sit overnight, went to start this morning. Still no go.  Went tp the mechnic that lives down street who has been giving me theory and engine lessons on mechanics to help me drag it home.   He open hood, tinkereid w the carb.   I was in truck getting straps out, then i heard the engine turn over. It started!   He drove it home.    It was his assertion that the extreme heat of the day, at one time was 100, but 90 or so when i went out,  the heat built up during my conversatoin at idle.  A vapor lock situation occured.   He went on the explain it in some terms i coukd understand.  He felt i may need to re calibatre the choke spring as he felt it may be a little slow to react. But we left car idling for 15 minutes, no excessive heat build up,  ambient was about 75.   Bowl was filling up, running just fine.  So, feeling of looming disaster has been temp averted.  I also learned about and actually understpod mechanics of vapor lock,   at minimum, i got some education and can hopefully kno this if it happens again.   Thanks for comments and considerations.

Still working to end breakin period!  Probly gonna drive in mornings till the oppressive heat goess away, supposed to be over 100 todsy.

 Kim

Very normal to go to 1/2 gauge ( is 200 degrees ) and then back to 1/4 -plus —( 180 degrees ) during normal use ( no harm at all ) from an idle period to driving again especially when very hot outside 

Anything over 1/2 gauge is starting to get too hot for any  longer period of  run time 

If you had the car idling when you were talking to someone ( not sure ?) that may have caused your heat build up on a very hot day ——so don’t do that 

The engine is producing more friction between moving parts during a brake in and that adds to some heat build up - watch oil use  during this time ( will be burning more than usual  as rings seat ) 

Check your point setting  and timing ( if you have points ) as timing  setting directly effects engine heat in cylinders and under hood 

Advanced timing will run  the engine cooler and retarded timing will run the engine hotter - run 5 - 8 degrees should be fine — but check it to know it’s right now 

Always check timing after you secure the dist hold down bolt to be sure it did not change while doing the tightening down part 

Always put your air cleaner on before you start the engine to prevent a carb fire 

You  could consider —insulating your metal fuel line from the fuel pump to the carb ( with aluminum foil or other insulation to reduce under hood temps on that tubing which may help with  a vapor lock condition in very hot weather 

Let me know what you find —-with you timing setting when you check it 

The engine is tight until it brakes in so these issues should improve with 5- 10,000 miles on the engine which to me is the break in period 

Avoid idling the engine a lot until you put some miles on the new engine 

All   your symptoms are a lack of fuel getting to the carb for some reason ( vapor lock -a clogged filter etc )  - so replace your fuel filter- if due — and check the metal fuel line filter inside the carb where the fuel line enters it for debris  

Let me know how you do 

Enjoy 

first off the bat,,, temps here have dropped considerabley,, 80s.. and the car temp has held at a much better, lower level,, just barel over the 1/4 mark,, creeping to the 1/3 but hasnt been near the mid line since.  it starts just fine,, runs fine,, leads me to believe the heat was the primary contributing factor, but i have picked up some of the parts ot change the fuel filter.  i will be done with the 500 mile break in in a afew days, then take it on a litlte hour to two hour excursion to bozeman and back,, see how things go,,

my neighbor down street has basically cut out the old wiring, put in new or reattached where needed.  cleaned up engine bay,  put that aluminum cover on lines to protect as you suggested,,also, put protective sleeves on a couple other places where spark lines were close to gas, like near the accelerator pump,, for the reason you siad,, if a stray spark or lot of heat builds up,, and a little gas has gone astray.  he has educated my on other things engine wise,, and on my 73 eldo convert,, he got the ac running,, damnedest thing,, i had about four controllers behind the glvoe box, i had stashed, he did whatever he did, pulled good pieces off each, tested each,  replaced on a base unit, tested for what ever ohmage or amps or  whatever you test for on those things to be able to push those roads and little motors and gears aroudn, and damn if he didnt get aht thing running,, all teh speeds on the ac unit regulator work, auto, hi low, defrost,, heat cold,, took him three days, but he got it.. never looked at a manual,, he apparently has a  unique ability that he has acquired over time and a natural understanding of electrical and mechanical things... most of his career was in the fleet mechanic shop at Yellowstone NP,, fixing diesels, dump trucks, snow machimes, bull dozers,, just about any engine the park service has,,.so his knowlegde and willingness to show me and share has been hands on helpful. he explains what he is doing, why he does it, and while i can only absorb so much at my vintage age,, its a late education i am enjoying,,, i really think he likes these old rides..

i will forward a couple pictures of the engine as he has put on the protections etc,,  give you an idea of what it looks like, im sure as it should be,, no loose wires dangling around, all taped up and clean,, actually looks good!!  

You did not say you checked your  ignition timing  which might be some of your heat causing issues under the hood —so worth a check 

A clogged fuel filter will cause the engine fuel mixture  to —run lean —and cause higher temps in the engines cylinders 

Enjoy 

What is the temperature rating on your thermostat? If it’s lower like a 160 degree you’re more likely to se more fluctuation on the gauge.  Also I think you’re better off getting an actual reading of the coolant temperature than going by the gauge,  if the sending unit was ever replaced it may not provide the correct resistance for the gauge to give you an accurate reading.     It’s possible that the steep incline could’ve had something to do with you stalling,  did you have a full tank of fuel? could be a weak fuel pump.  

Kim

if you get  an inferred heat gun you can take the actual temp reading from the rad and not be guessing if the gauge on the dash  is correct 

Enjoy 

Wonderful and lucky  to have such a knowledgeable mechanic neighbor who has been so  willing to be helpful and with a lift 

Sure helps to get thru your restoration more gracefully 

Enjoy 

RSS

Photos

  • Add Photos
  • View All

Forum

Current 1963/64 Cadillac Listings on eBay

Started by Jason Edge in For Sale. Last reply by Jason Edge 11 hours ago. 0 Replies

To see all 1963/64 Cadillacs Listed on eBay in the USA…Continue

Tags: ebay

You Know You Are Into Some Serious Car Doctor When You Have to Get the Ice Out!

Started by Jason Edge in 1963/64 Cadillac Specific Discussion. Last reply by Tony and Ginny 429 23 hours ago. 17 Replies

You know you are into some serious car doctoring when you have to get the ice packs out. More to come on my 64 Coupe de Ville resuscitation in the next 1963/64 Cadillac Chapter Newsletter!  Mades…Continue

Unknown part, maybe the last one?

Started by Matti Roth in Restoration Discussion. Last reply by Jason Edge yesterday. 1 Reply

Hithanks to great help from chapter members I am getting my 64 Deville ready, slowly but surely.There is only one part still unclear, or actually three bolts and nuts. They are clearly different from…Continue

Leaky Windshield

Started by Tom Bahner in General Discussion. Last reply by Tom Bahner yesterday. 4 Replies

Hey all, has anyone had their windshield removed and resealed successfully. I'm pretty skittish about having someone mess with my perfectly good glass knowing that these cars are a little different…Continue

Blog Posts

1963 series 62 convertible transmission issue

Posted by Matthew VanDeWater on June 22, 2021 at 3:03pm 1 Comment

Hello I've been restoring a 63 for way to many years. Down to almost done, but have issue with trans linkage, when column in park shift rod 2 inches short. everything original. been trying to find picture of manual rod hooked up from under car to see position of linkage. was wondering if anybody has access for pictures. I wanted to see if my manual linkage is bent  wrong out of the trans if somebody dropped the trans or something. Doesn't make sense why it doesn't work. Thanks for any input…

Continue

New vehicle in the club

Posted by Patrick Westphal on June 17, 2021 at 4:00pm 1 Comment

I was successful in getting a vehicle from the New York contact I talked about at the last club meeting. I am still trying to figure out how to post a picture of the vehicle that is tied with this comment so if you see a random picture of a black convertible in a yard, that's me haha.  …

Continue

Torque converter grab when idling in Drive

Posted by Cliff Johnston on June 14, 2021 at 8:47pm 2 Comments

Hi Everyone, been quite a while since i have been on here.

I have had an issue with the idle on my 64 Coupe Deville ever since i have had it.

With the Idle set high enough that it is smooth, but still a nice idle, the RPM seems only slightly too high for the stall of the Torque Converter. And therefore it tends to sit there and grab and lunge a bit. So until now, i have been putting the car in Neutral at the lights to stop this happening.

I've had the car dyno tuned and…

Continue

Can you help? Driveshaft Question....

Posted by Chris on May 30, 2021 at 8:55am 1 Comment

Hello!

Newbie to the group here - we have already found tons of invaluable information on the board, so thanks! We are restoring a 1963 Series 62 Convertible. We are wondering if anyone knows of a source to buy the propellor yoke flange (that bolts to the pinion flange) for the driveshaft? One of our ears partially broke off. Not sure if we can buy just the yoke flange as an aftermarket part, or if it has to be rebuilt by a welder/fab guy? Maybe a salvage yard for a source? Again, any…

Continue

Videos

  • Add Videos
  • View All

© 2021   Created by Jason Edge.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service