Good afternoon to all my fellow Cadillac owners! I have a question about the vacuum advance on my car. The car is a 64 without a/c and a Rochester carburetor. I noticed that I have vacuum at the port when cold idling but not when hot and idling. Is this normal? The car seems to run fine, but I thought I should have constant vacuum.

Views: 63

Reply to This

Replies to This Discussion

When you say cold idling is the choke engaged and pushing up the rpm? If so then you would have some vaccum with the throttle is parially opened from the choke. .. at least that is what i remember when I had the stock carb setup with choke.

When I first start the car before the choke fully opens there is vacuum, but after the choke opens I have no vacuum at idle. The car drives great but it seemed strange to me.

rpm?  off choke it should be idling at about 480 rpm, and since these are ported no vacuum. On Choke on I believe is 1700 rpm. With AC on and Idle speed up engaged about 900 rpm.  As the accelerator is engaged the ported vacuum system will introduce vacuum. It has been a very long time since I have had a stock carb. Perhaps someone with a stock carb can provide some vacuum spec at 480 rpm idle, 900 rpm AC on, Choke off, 1700 rpm Choke full on.

Thank you as always Jason, I figured it should have been normal, I recently found out the car had a modified Chevrolet carburetor on it and I switched to the proper Rochester. I am idling at around 480 engine warm. The car is running so much better than it did. 

RSS

Photos

  • Add Photos
  • View All

Forum

Whoa there, you want how much??

Started by Robert Gonzalez in 1963/64 Cadillac Specific Discussion. Last reply by Robert Gonzalez 10 hours ago. 3 Replies

Ok, I’ve been on here for almost a decade. I KNOW we covet our cars and have always tried selling them at premium prices. But the bottom line, our cars rarely fetched prices over a covair. The…Continue

Free- 64 lower bumper bucket - Passenger side

Started by Michael Buonaccorso in For Sale. Last reply by Michael Buonaccorso 22 hours ago. 2 Replies

This is in rough shape. Not only is there rust in the usual places but it is also bent. I replaced this piece on my car after an accident, but since this is a hard to come by piece, I figured someone…Continue

1964 Cadillac parts for sale... northern cali

Started by Jason in For Sale. Last reply by Jeremy on Friday. 1 Reply

Bill Hirsch cast iron gray exhaust and manifold paint (1 can) $20Bill hirsch Cadillac dark blue engine enamel high temp high gloss (2 cans) $40Convertible top latchValve coversHeadlight bezelRadioGas…Continue

Tags: Parts

63 4 door Cadillac

Started by Walt Timmerman in For Sale. Last reply by Jeremy on Friday. 7 Replies

Need to start parting this car out. Might be moving soon and if its not parted out, it'll be scrapped.Also have Motor and transmission from my 63 coupe deville for sale. will part out also.Was told…Continue

Blog Posts

Rumble Sound at 55-60 mph

Posted by Ray Schick on September 20, 2021 at 10:45pm 6 Comments

64 Coupe DeVille , while driving at 55-60 mph I have a oscillating rumble sound . Steering wheel does not shake or vibrate . Transmission mount looks good .Tires were replaced 2 years ago balanced and rebalanced recently. Axel bearings were just replaced, rear differential assembly was just replaced with a Posi track ,pinion bearings good. Fresh gear lube. Driveshaft checked and balanced the other day ,new center bearing installed and new bearing carrier assembly too. Trying to figure this…

Continue

1963 series 62 convertible transmission issue

Posted by Matthew VanDeWater on June 22, 2021 at 3:03pm 1 Comment

Hello I've been restoring a 63 for way to many years. Down to almost done, but have issue with trans linkage, when column in park shift rod 2 inches short. everything original. been trying to find picture of manual rod hooked up from under car to see position of linkage. was wondering if anybody has access for pictures. I wanted to see if my manual linkage is bent  wrong out of the trans if somebody dropped the trans or something. Doesn't make sense why it doesn't work. Thanks for any input…

Continue

New vehicle in the club

Posted by Patrick Westphal on June 17, 2021 at 4:00pm 1 Comment

I was successful in getting a vehicle from the New York contact I talked about at the last club meeting. I am still trying to figure out how to post a picture of the vehicle that is tied with this comment so if you see a random picture of a black convertible in a yard, that's me haha.  …

Continue

Torque converter grab when idling in Drive

Posted by Cliff Johnston on June 14, 2021 at 8:47pm 2 Comments

Hi Everyone, been quite a while since i have been on here.

I have had an issue with the idle on my 64 Coupe Deville ever since i have had it.

With the Idle set high enough that it is smooth, but still a nice idle, the RPM seems only slightly too high for the stall of the Torque Converter. And therefore it tends to sit there and grab and lunge a bit. So until now, i have been putting the car in Neutral at the lights to stop this happening.

I've had the car dyno tuned and…

Continue

Videos

  • Add Videos
  • View All

© 2021   Created by Jason Edge.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service