Well, got it all together,, Jason, i was looking in the wrong chapter in the manual on the starter,, got that figured out.  everything hooked back up

Got it put back together, started up, and oil light turned off.. putting a hole in the gasket that the oil sump filter really helped out on that..

I only ran it for ab out 15 minutes. pulled out of my friends garage, and rode down the street,,

i noticed a knock or something tha wasnt there to start with,  I think its a leak at that driver side exhaust connection.  My reason for that is, when i pulled off the exhaust, the nut didnt come off, the hole screw came out of the block,, the nut was pretty much heat soldered on bolt,  So i dont think i was able to put the 33 pounds of torque on the connection as i was afraid of stripping out the threads on the block,,   so i got it as tight as i felt comfortable cranking down on it, but it didn't hit the 33 lbs.  

Can i get replacement screws at the part store for that??

What did i learn from all this,, hmmm,, really nice to have full car lift.  

lots to look at inside the engine, but since i didnt have to touch anything there, no problems.  

the guy at arizona parts in arizona, (the guy there was quite helpful)   told me to just soak the gasket until ready, i didn't know why, but did it for the second installation of the upper seal.. it went in very nicely with no friction until the last say 3/4 inch.  i found if i pushed the tail in, toward the shaft and pushed it would go on in.  No rubber came off the end as it did on the first installation so i assume it was flush on all edges and no problems.. 

i found out that to turn the crankshaft with plugs out,, put the big torque bar on the nut on the alternator, squeeze the belt, and turn,, crank shaft turnedmoved with no problem,, so I learned a new trick there...

i cant  say this was not easy, maybe due to my lack of experience, and fear of breaking something,, but, after about 2 weeks, i got it in.. the lift really made it easier,,

i havent noticed a leak yet, but it was a very short drive and warm up..will see tomorrow how it comes out.

It cost me three rear main seals.. first one i ruined, second one fit, and the third one was a back up if the second one went bad.  so thats about 120.   (40 a piece for best gaskets from Arizona vintage parts..

oil pan gaskets,, first one i had to remove because of my oil sump mistake and had to do again,, 22.0 a piece x 2   (44.00)

exhaust gaskets  i think the was about 20,0..   

brake cleaner, assembly grease, miscellaneous stuff about 50.00, so the out of pocket parts cost was probably 230 to 250.00.

 shop wanted 550 in labor,, i know if i used there labor rate, it was a 3000.00  labor repair,, but given the learning, the advice from everyone, i came out way better,, i will know for sure how it held tomorrow.  at least i know how to do it if i have to do it again,, God forbid...

again, thanks for all the help and patience...

Views: 832

Reply to This

Replies to This Discussion

In the second video he pushed the seal down on its ends to make the seal flush with the caps ends with his finger 

Then put the sealer on the seal ends and on the very outer ends of the metal on the cap itself 

I like that idea - like a double seal on that cap joint

Enjoy 

HI Tony,  the seal just wont go flush to the bottom, it keep s popping bk up,  but when you push down on the ends, the bottom goes flush, so i am guessing that when you screw the part on the shaft, it pushes the ends and goes flush,,,, thats the way i see it getting flush,, 

i did put the aerobic sealer on the rubber ends, and on the perimeter.   i hope it holds this time,,,

Ok, Saturday, i put the car back together after the third rear seal replacement,  the only thing i did differently from the other two, is not only did i keep the gasket in oil, i shot some lithium spray up the other side of the upper hole where the seal is supposed come out.  Also, i dont know if its right or wrong, but when putting up the upper, you have to kind of feed it in strait at first, then, press it around the bottom of crankshaft and push it up as if its following the shaft circumference.  other wise, it hangs,  it went in freely.

on the lower, on the second attempt, i used a thin layer of the aerobic sealer, this time, i used a pretty good bed all the way around the edges, and shot some down in the bearing/seal connection on the top of and, and a good amount on the upper seal edge as well,, ,, i noticed the guy doing the 59 390, was brushing on the sealer or cement or what ever he was using, so i put on a good bit.  got every thing cranked down to 95lb. closed up everything, and let it sit for 24 hours,,, 

i took it for short ride on sunday,, no indication of leak but it was short and low speed.

again, later took it up to mammoth hot springs which is a 7 mile ride uphill, with  gain of about 1000 feet ele. so i was nt going fast, but the engine was on a strain.  when i got back down the hill, i didnt notice any oil spray as i had on the second seal change,,,, i was semi encouraged.

today, i went to check the underside,, there was no drip from he weep hole, YEAH!!!!!!!  no indication of seepage at starter either,  so, i cranked up, and took off for about 15 to 20 minute ride at about 60 to 65 to get some speed and see what happens..  well, when i got back  THERE WAS NO OIL SPRAY during the test ride.  as had happened on 2nd chg out.  HELL YEAH,, i was jazzed..

so, i put it back on ramps, rode around in my truck for about hour or two, came back, no seepage after shutdown.

i was happy not to see that,  of course tomorrow, i could have a little, but at least, i didnt have the huge oil spray around the pan, the starter and everywhere else as i didnt on seal change number two.. maybe, third time was the charm....

only real thing i did different was I used a lot more sealer on the machined flat part and on the seal ends...i also let everything dry for 24 hours,, and was more cautious with the insert of the upper gasket,,  thts about it..hoping that it holds now...

Kim

That is  very great news 

Feels like you did get it right this time and many have picked up a few repair tips on this  seal repair due to you sharing with the community and that is Priceless to me 

Letting the sealant set up for 24 was a solid idea 
Job well thought out and well done even if it did take a bit to get it done 

Hope the seal holds up for the long haul 

Enjoy 

Well, after three days,   several good days of driving and no leaks,  it has come back w vengeance.  Semi circle pan is covered w oil after a driv .    Very disappointing.  Not sure what else to do going forward.


Due to the wear that was found on the  crank bearings during this repair I am thinking the crankshaft my be damaging the  new seal due any excessive movement that may be happening there and may be the cause of your first leak problem as suggested a while ago when the bearing wear was first found 

It may be time for the engine to require a rebuild or replacement when that may be possible as it looks like the low end of the engine is in need of crank and bearing replacement 

The condition of the other engine parts will determine what else may need replacement 

i called the local old car mechanic later today, set appointment to have him go in an look,, he works on most of the older cars in the area,, it is just time i let some one with knowledge look and feel the parts,  i can only relay what i see to yall, and yall give me the best info you can, given you cant see or touch or pull on the parts,, that is where I am at a disadvantage of no experience,,we chatted about what has been done to date,, 

he said that they use contact cement as the manual stated as opposed to modern sealers, 

he also asked if there was any crankshaft wobble, i told him i didnt think so, it felt secure, 

i told him about he bearings being worn, he said its possible that oil was sneaking by them in the gap,  at least that is how i understood what he was saying, 

at any rate,, its gonna go in,  and I'm going to have him take a close look at everything else inside as well.. 

at least i got good at taking exhaust, starter and steering parts loose and replacing the oil pan!!

will let you know in several weeks when i get a diagnoses.  again, thanks for all the input, help and suggestions..

Just a follow up on my main leak,,  after cleaning the top part of engine, removing the intake manifold, the valley pan, etc, cleaning u the parts,  and getting it all back to gather,, it actually started right up,   yea!!

anyway, since i havent driven the car in about 2 weeks, when the oil leak from the seal area came back, since it was losing a lot of oil felt it better to just shut down, hence the discussion on my prior note.

anyway, i wasnt able to stand it, and decided to go for just short ride, just to make sure carb was ok after removing and cleaning and no new issues..  never went over 45.. i cleaned up the bottom of the car from the last ride, all the oil, drips and on the cross bar, to see what may happen.. well, i took it out, and wen i got back not one drop of oil on the bottom.. i was confused to say the least.. then, i thought back over the last couple times i drove after the third repair.. and remembered the first two times out, i never went over 45 or 50, just a slow cruise, for a bout15 or so miles,, and i never got a leak.   

the time i did get the blow out leak, was when i was going 65 to 70,  and it blew out while i was driving,  thats when  parked it the last time before pulling the top of the engine for cleaning.  

SOOO,, my testing seems to indicate that what ever seems to happen, happens at higher speeds, or pressures... and that has been a consistent pattern after looking back at my post of progressions for the 3 changes that i made...i dont know if that means anything to any of you guys,, just a little more information to decipher,, and if you have any thoughts, id appreciate it before carrying in to shop, maybe to help figure out he problem

anyway, thanks for any considerations.


If your. PVC system is now working as it should be after your disassembly and clean up that would be helping to reduce any extra pressures that may have been building in your crankcase prior to that 
If the leak did stop after your last drive at 50 MPH something has changed for the better  ( unless you have no oil in the engine — god forbid ) 
50 MPH or 70 MPH should not be much different regarding the leak ( could be slightly more ) 

You current results are confusing —so continue to test drive the car at different speeds  —-for Short Periods of time and  be check for a leak keeping a close eye on your dip stick 

This could be very good news for the better 

Enjoy 

hell Tony,, now that you mention it, i actually forgot that reason i pulled top apart was to check the pic and all the connections,, 

yeah, maybe that was it, who knows, i will keep driving, see what shakes out..

did you ever check for pressure building at the filler tube?  is the filler cap mesh in good condition and clean to let the pressure out?  

Thanks for reminding me Mark,  flat forgot,  but will for sure do that tomoro.  I think u left me instructions on a prior post,  i will find it and ck it out.   Thanks

RSS

Photos

  • Add Photos
  • View All

Forum

Trivia Question 17 - Item You COULD NOT Delete Because of Cars Heater

Started by Jason Edge in Trivia. Last reply by Tony and Ginny 429 53 minutes ago. 6 Replies

OK. We had so much fun with the last Trivia regarding the car's heater, I thought we should post another heater related question.  So here goes:What item does the spec manual go out of its way to…Continue

Tags: Question, Trivia

Good Sources for Parts?

Started by Bob Ricks in 1963/64 Cadillac Specific Discussion. Last reply by Russ Austin 6 hours ago. 1 Reply

New member here so be patient with me.  New owner of what I would consider a rat-rod 63 caddy.  Previous owner painted everything flat black, in an obvious attempt in covering up body deficiencies. …Continue

Trivia Question 16 - Standard Item You could Delete for Reduced Cost?

Started by Jason Edge in Trivia. Last reply by Tony and Ginny 429 13 hours ago. 21 Replies

OK. Here's a new trivia. There is at least one main standard (non-option) item that one could "delete" on a new 1963 or 1964 Cadillac for a reduced cost.  What is it?  For extra cigars, what is the…Continue

Custom '64 Eldorado on Bitchin' Rides Last Night

Started by Ian Osborne in 1963/64 Cadillac Specific Discussion. Last reply by Cees de Bunje 22 hours ago. 1 Reply

If anyone here is familiar with the show "Bitchin' Rides" they started work on a '64 Eldo on the episode that aired last night (12/5). I really like the show and they build some amazing custom…Continue

Blog Posts

still need a driveshaft

Posted by wayne weaver on November 26, 2019 at 11:53am 2 Comments

well thank you UPS for losing the driveshaft that Russ Austin shipped me. 

however i still need a rear driveshaft section for my 63. mine has a vibration due to the bushing inside of it. its a shame because the ball and sockets in the cardian joints are perfect but it has a woble on the balancing machine. so .  still need the rear section. anyone have a good one ? is there driveshaft alternatives to use ? i am really considering an LS swap and since im fighting the driveshaft search…

Continue

63 guidematic issues

Posted by maurice lapoiinte on November 24, 2019 at 3:10pm 0 Comments

 So my 63 guide matic headlamps stay on low beam all the time. I have so far bypassed the system and everything works normal. I have been thru the trouble shooting in the manual but this is where the confusion begins.on my car when the power relay is powered I have low beam and when its not powered I have highbeam, this appears to be opposite what the diagnosis says should be correct.The wiring is all original and no wires have been mixed up.has anyone ever unplugged the 2 wire connector…

Continue

Another advantage of the Pertronix III

Posted by Doug Scarrow on November 23, 2019 at 11:12am 1 Comment

   Having tried both the II and III I can say the multispark feature of the III offers a smoother idle . It is also easier to install .Does not require removal of the distributor

Stuck at two red (dash) lights!

Posted by Jeff Kinzler on November 3, 2019 at 10:00pm 9 Comments

I hope someone can help solve these two electrical problems that appeared one after the other.

By way of background: The car, a '64 Eldorado has very limited use. It was at a restoration shop for 15 months until last January-  that supposedly did a bunch of wiring repairs including rebuilding the gas gauge that still hasn't worked properly, and the clock that hasn't worked, and re-soldering the broken wires in the drive door. All window and seat controls appear to be…

Continue

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

© 2019   Created by Jason Edge.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service